LSE Advancement | Centre Buildings Redevelopment

LSE Advancement | Centre Buildings Redevelopment


LSE is creating a new landmark building
and public square at the heart of our campus on Houghton Street. Opening in
2019, the 13-storey building is the largest in our 120-year history Architects Rogers Stirk Harbour +
Partners have created a world-class home for the political sciences that will
inspire LSE people and their ideas to carry on transforming the world through
specialist social science research and education. The building’s lower floors
provide flexible teaching and learning spaces that facilitate both independent
and group study enabling educators to lead the way in creating and delivering
innovative teaching. Also here is the first-ever
LSE-style lecture theatre. The room’s configuration, which was informed by
students and faculty, allows the taught and collaborative sections of a lecture to
take place seamlessly, without any need to rearrange furniture. Across the public
square, the LSE Alumni Centre, a dedicated space for our global alumni community. We want our alumni to come back and the Centre provides a welcoming front door.
Offering complimentary business facilities, Wi-Fi and refreshments, this
is their base on campus, a place to relax, catch up and use as a venue for alumni
events. Studying in the heart of London amid the
bustle of the city Westminster and the law courts is an exciting opportunity
for our international community of students, but it also makes it essential
that they have a base on campus, a place where they can come when they arrive in
the morning, where they can remain between lectures and classes, and where
their needs throughout the course of the day can be met. The lower four floors of
the building provide this. They are packed with adaptable state-of-the-art
teaching rooms and lecture theatres, open plan study areas and breakout spaces. These floors are connected by a bright
and open atrium staircase leading up through the building to the first of a
number of outdoor roof terraces, providing peaceful airy spaces for
taking time out with friends or quiet contemplation. Lecture theatres and seminar rooms of
various sizes are located across these floors, designed with flexible
arrangements of furniture that promote debate and interaction. They will ensure
that our students are provided with the best experience of being taught by our
world-leading academics. Open plan study and breakout zones have been created on
the ground, first and second floors, offering spaces for studying
independently or collectively, meeting friends, eating and drinking, recharging
devices, or simply taking time out to watch the world go by. Group working
areas can be used independently by students, for timetabled use with the
adjacent lecture theatres, or for additional tutoring and support outside
of the classroom. Our new building provides, for the first time in our
history, a composite home for the political sciences. The Departments of
Government and International Relations, the European Institute and the
International Inequalities Institute will be housed together through the
upper ten floors, along with a new School of Public Policy. These floors are
connected by the academic stair, which runs in a continuous diagonal across the
facade and back again, creating a visual and physical connection between
departments and institutes. Interspersed with spaces for both formal and
impromptu meetings, their proximity allows opportunities for collaboration
between academics, researchers and students working together on issues such
as migration, social mobility and a new era of global politics. The redevelopment also opens up the
historic heart of the School, Houghton Street. The new public square at the street’s
northern end provides the permeability and connectivity that our campus
currently lacks, and a clear central landmark where people can gather daily
and for special events. The building and its surroundings will help us to create
a more effective and integrated campus with a better flow for students, staff
and visitors, a stronger identity and a more engaging appearance. We are creating a world-class building that provides our students and staff with an environment
where they can perform at their best, a new home on campus that they enjoy and
value and that matches their ambitions and success.

Posts created 19620

One thought on “LSE Advancement | Centre Buildings Redevelopment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top